Voor wie is Kookstrijd?

Alle jongeren van 8 t/m 16 jaar die wonen en/of naar school gaan in onderstaande gemeenten kunnen meedoen aan deze kookwedstrijd. Er wordt gestreden in 2 leeftijdscategorieën: de basisschooljeugd en de middelbare schooljeugd.

Waar vindt Kookstrijd plaats?

Kookstrijd vindt plaats in de volgende gemeentes: Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Waalre, Eersel, Bergeijk, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a., Son & Breugel, Best, Oirschot, Bladel, Reusel-De Mierden.

 

Wat houdt Kookstrijd in?

Tijdens Kookstrijd strijden de kandidaten om de titel Kookstrijder 2018. Zij maken kans om tijdens de wedstrijd te mogen koken in een echt restaurant met echte gasten. De opzet van de wedstrijd ziet er als volgt uit:

Auditie (24 januari 2018)

Alle ingeschreven deelnemers worden uitgenodigd voor een auditie, waarbij hun kookvaardigheden worden getest. Denk hierbij aan ruiken, proeven, snijden, bereiden en kookkennis. Uit alle deelnemers worden de beste kandidaten geselecteerd die doorgaan naar de 1e strijdronde. Omstreeks 26 januari 2018 wordt bekend gemaakt welke deelnemers zich hebben gekwalificeerd voor de 1e strijdronde.

 

Masterclass (30 januari 2018)

De kandidaten die zich hebben geselecteerd voor 1e strijdronde van Kookstrijd 2018 krijgen in week 7 een Masterclass aangeboden van een echte chef, die hen voorbereidt op het koken in een echt restaurant. Ook wordt er tijdens de Masterclass een ouder-bijeenkomst gehouden, waarin we de ouders informeren over de gang van zaken tijdens de wedstrijd. Aan het einde van de Masterclass  maken we de kook-opdracht voor de 1e strijdronde aan de kinderen (en ouders) bekend. In de loop deze week maken we de indeling van de 1e strijdronde bekend (dus wie, waar gaat koken).

In week 9 (27 febr – 5 maart) krijgen de kandidaten de opdracht om contact op te nemen met de kok uit het restaurant waar zij in de 1e strijdronde mogen gaan koken om de receptuur door te spreken, zodat de kok zich hierop kan gaan voorbereiden. Vanzelfsprekend mogen de kandidaten in week 9 zich thuis voorbereiden op de 1e strijdronde.

1e Strijdronde (maandag 19 februari t/m donderdag 1 maart)

Tijdens de 1e strijdronde (maandag t/m donderdag in week 8 en maandag t/m woensdag in week 9) gaan de kandidaten koken in een echt restaurant in de buurt van hun eigen woonplaats. Gedurende de avond dat zij koken maken zij hun eigen voorgerecht, wat voldoet aan de opdracht die zij hebben meegekregen, bijvoorbeeld: “Maak een voorgerecht met gerookte zalm”. Deze voorgerechten worden beoordeeld door:

  1. De gasten in het restaurant die het voorgerecht bestellen
  2. De kok die de kandidaat begeleidt tijdens het koken
  3. De onafhankelijke jury (Culinaire Gilde Brabançonne)

De globale tijdsplanning van een kookavond ziet er als volgt uit:

15.30 – 16.30 uur Aankomst kandidaat in het restaurant. Start voorbereiding
17.30 – 18.00 uur De kandidaat schuift aan bij het personeelsdiner in het restaurant
18.00 uur Aanvang koken
20.30 uur Einde kooktijd. Kandidaten gaan naar huis samen met de ouders.

Natuurlijk hopen we dat er veel fans van de kandidaat die avond in het restaurant komen eten.

Rond vrijdag 23 februari maken we bekend welke kandidaten welke kandidaten zich hebben geplaatst voor de 2e strijdronde.

2e Strijdronde (maandag 5 t/m donderdag 8 maart)

Tijdens de 2e strijdronde gaan de overgebleven kandidaten wederom koken in een echt restaurant, maar krijgen zij een nieuwe opdracht die moeilijker is dat de opdracht uit de1e strijdronde. De overige gang van zaken is gelijk aan de 1e strijdronde.

Finalestrijd (maandag 19 maart)

Rond 12 maart maken we bekend welke kandidaten zich hebben geplaatst voor de Finalestrijd van Kookstrijd 2016 en welke kandidaten nog met elkaar gaan strijden om een laatste plek in de Finalestrijd tijdens de Cook-Off. Tijdens de finalestrijd maken de kandidaten een gerecht volgens een (onbekende) receptuur, wat beoordeeld wordt door een jury bestaande uit:

  1. Jongeren
  2. Chef-Koks
  3. Leden van het Culinaire Gilde (de onafhankelijke jury tijdens de strijdrondes)
  4. Uiteraard wint één kandidaat per categorie de titel “Kookstrijder 2016”

Wat kost Kookstrijd 2018?

Meedoen aan de auditie kost € 2,-.
Ben je door? Dan zijn de deelnamekosten € 15,- per persoon.  Hiervoor ontvangen je een kookschort, de deelname aan de auditie en maken je kans om jezelf te kwalificeren voor de voorronde en dus te mogen koken in een echt restaurant.